Europa, avertisment după liberalizarea călătoriilor din China: „Vom fi pregătiți să folosim frâna de urgență dacă va fi necesar”
Comitetul pentru securitate sanitară al Uniunii Europene a solicitat joi statelor membre ale blocului comunitar să coordoneze și să pună în aplicare măsuri comune împotriva COVID-19, în timp ce China își redeschide granițele.
Comitetul – un grup consultativ informal privind securitatea sanitară la nivel european – a declarat, în urma unei reuniuni de urgență privind situația COVID-19 în China, că „a coordona răspunsurile naționale la amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății este crucială”.
„Trebuie să acționăm în comun și ne vom continua discuțiile”, a adăugat acesta.
Reuniunea a avut loc după ce Italia, care a fost puternic afectată de primul val al pandemiei la începutul anului 2020, a ordonat prelevarea obligatorie de teste COVID și secvențierea virusului pentru toți călătorii care vin din China.
Ministrul sănătății, Orazio Schillaci, a declarat miercuri că „măsura este esențială pentru a asigura supravegherea și identificarea oricăror variante ale virusului, pentru a proteja populația italiană”.
SUA solicită, de asemenea, un test COVID-19 negativ pentru călătorii care vin din China.
Explozie a cazurilor în China
Beijingul a început să slăbească politica zero-COVID și regulile stricte de carantină pentru călători după ce protestele au cuprins țara la sfârșitul lunii noiembrie, în urma morții a cel puțin 10 persoane într-o clădire aflată în carantină din Urumqi, în regiunea vestică Xinjiang.
Această relaxare a dus la o explozie a cazurilor în China, unde încrederea în vaccinurile dezvoltate la nivel local este scăzută. Vaccinurile occidentale, cum ar fi vaccinurile cu ARNm de la Pfizer-BioNTech și Moderna, nu sunt aprobate de autoritățile sanitare ale țării.
La începutul lunii decembrie, miniștrii sănătății din UE au convenit să revină la o abordare anterioară pandemiei în ceea ce privește libera circulație și călătoriile, fără a lua măsuri legate de COVID-19. Dar și-au păstrat posibilitatea de a activa o „frână de urgență” în cadrul unei abordări coordonate în cazul în care situația epidemiologică se înrăutățește.
„Varianta BF7 omicron, care este răspândită în China, este deja prezentă în Europa și nu a crescut semnificativ. Cu toate acestea, rămânem vigilenți și vom fi pregătiți să folosim frâna de urgență dacă va fi necesar”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Euronews.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a prognozat la începutul acestei luni că COVID-19 ar putea înceta să mai fie o urgență sanitară globală în 2023, pe măsură ce numărul de decese cauzate de acest virus continuă să scadă.
„La acel moment (în 2021), COVID-19 ucidea 50.000 de persoane în fiecare săptămână. Săptămâna trecută, mai puțin de 10.000 de persoane și-au pierdut viața”, a declarat reporterilor Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Sperăm că, la un moment dat, anul viitor, vom putea spune că COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală”.
„Criteriile pentru a declara încetarea urgenței se vor număra printre subiectele de discuție atunci când Comitetul de Urgență se va reuni în ianuarie”, a spus el.
Cu toate acestea, el a avertizat că virusul este „aici pentru a rămâne” și că țările „vor trebui să învețe să îl gestioneze” și și-a reînnoit apelul pentru ca vaccinarea și tratamentul să fie mai ușor de accesat în întreaga lume.
„Doar una din cinci persoane din țările cu venituri mici a fost vaccinată; accesul la diagnostice și la tratamentele salvatoare pentru COVID-19 rămâne inacceptabil de inabordabil și inegal; povara afecțiunii post-COVID-19 este posibil să crească; și rămân mari lacune în supraveghere, ceea ce reprezintă o slăbiciune nu doar pentru detectarea noilor variante de COVID-19, ci și pentru monitorizarea răspândirii altor infecții”, a spus el.
De asemenea, el a îndemnat „China să împărtășească datele și să efectueze studiile pe care le-am solicitat, pentru a înțelege mai bine originile acestui virus”.